Stevia na pranýři !
Tak a je to tady! Naprosto stejný scénář jak tomu bylo u Aspartamu a Sukralózy, kdy první marketingový BOOM sliboval zázračné choťové požitky bez vedlejších efektů, výčitek a nadbytečných kalorií se po několika měsících či letech obrátilo v potencionálně nebezpečnou až v některých případech dokonce smrtelně jedovatou látkou. Abych řekl pravdu, čekal jsem na tento okamžik od uvedení Stevie na trh. Důvod, proč se tento fenomén opakuje může být na jednu stranu způsobeno obyčejnou potravinářskou lobby výrobců jiných sladidel a nebo vzbuzením větší pozornosti výzkumných laboratoří (které opět mohou být placeny potravinářským průmyslem) o tuto látku.
Ať je to jak chce, snažil jsem se trošku zapátrat na internetu po zdrojích těchto odkazů a vypracovat pro vás co nejobjektivnější pohled na tuto látku.
Stévie sladká (Stevia rebaudiana, nazývána také stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky) je bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina z čeledi hvězdnicovité. Původní oblast výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Stévie se používá především jako náhražka cukru, ale ve vyšší koncentraci může mít poněkud lékořicovou příchuť. Rod Stevia obsahuje okolo 150 druhů bylin a keřů.
Stevie jako sladidlo je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky. V listopadu 2011 byla stévie v Evropské unii schválena jako přídatná látka do potravin pod označením E960.
To bychom měli k pozitivům.
Poslední horké zprávy ze světa bulváru a konspiračních teorií přišly z publikací z roku 1970 zvanou Ecoscience : Population, Resources, Environment od Paula a Anny Ehrlichových, která pojednává o možnostech kontroly neustále rostoucí populace naší planety. V odstavci o Nesteriodní chemické metodě popisují užívání Stevia rebaudiana jako účinný sterilizační prostředek. K tomuto účelu tradičně užívána domorodými Indiány v Paraguayi. Ženy, které nechtěly mít děti, pily denně pohár odvaru ze stévie. Je zde také uvedeno, že po pokusu na myších došlo o snížení plodnosti o 57 – 79% oproti kontrolním skupinám, kterým nebyla podávána.
Předtím, než poběžíte do kuchyně a vyhodíte veškeré produkty ze stévie vás na chvilku zastavím. V této studii nebylo zmíněno v jakých dávkách byla stevie krysám podávána a zda tento účinek byl nezvratný. Zapátral jsem tedy na místech, které považuji za důvěryhodné a ukázalo se, že dávky byly porovnatelné s ekvivalentem 320mg/kg váhy dospělé osoby. Tedy téměř 19g u ženy o váze 60kg ! Přičemž doba zvýšené neplodnosti přetrvávala po dobu 50-60 dní od posledního užití. Jako poslední fakt bylo konstatováno, že můžská populace zvládá mnohem vyšší dávky stevie aniž by došlo k poklesu plodnosti oproti ženám, které reagovali na již výše zmíněný limit.
Shrnul bych to takto. V životě nikdy nedostanete nic zadarmo a pokud to tak vypadá, tak to není pravda. Stejně tak je tomu u sladidel. Pokud si myslíte, že do sebe můžete nekonečně cpát produkty z přídavkem umělých sladidel, aniž byste očekávali vedlejší účinky, jste na velkém omylu. Vždy něco za něco. Proto moje doporučení zní : Vyhýbejte se umělým sladidlům jak je to jen možné, ale nemějte z nich panickou hrůzu. Při občasné konzumaci se nemusíte bát rakoviny, zvýšeného inzulínu, neplodnosti, toxicity atd...
Shrnul bych to takto. V životě nikdy nedostanete nic zadarmo a pokud to tak vypadá, tak to není pravda. Stejně tak je tomu u sladidel. Pokud si myslíte, že do sebe můžete nekonečně cpát produkty z přídavkem umělých sladidel, aniž byste očekávali vedlejší účinky, jste na velkém omylu. Vždy něco za něco. Proto moje doporučení zní : Vyhýbejte se umělým sladidlům jak je to jen možné, ale nemějte z nich panickou hrůzu. Při občasné konzumaci se nemusíte bát rakoviny, zvýšeného inzulínu, neplodnosti, toxicity atd...
http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9vie_sladk%C3%A1
http://examine.com/supplements/Stevia#summary11
Zdraví Kuba
Žádné komentáře :
Okomentovat