Grilujeme zdravě !

Grilujeme zdravě ! 


Grilování je jednou z činností na kterou se v letním období těším nejvíce. Je spousty názorů na to, zda je grilování zdravé či nikoliv. Pojďme si uvézt pár základních faktů a jak se s nimi vypořádat.

1) Při grilování by uhlí nemělo "čoudit" díky kapajícímu omastku z tučných pokrmů - během pálení těchto tuků vzniká rakovinotvorný PAH - Polycyklický aromatický uhlovodík
2) Při grilování by nemělo docházet k uhelnatění pokrmů - během uhelnatění vzniká HCA - Heterocyklické aminy

Nemusíte se bát, že po pozření těchto látek okamžitě zvýšíte bujení rakovinotvorných nádorů o 1000%, ale proč se byť již malému riziku nevyhnout, když je ta možnost a vlastně to vůbec "nebolí" ?


Jak tedy na to ?

1) Připravujte maso pouze na rozžhavených uhlících a nevystavujte maso přímému ohni. Dodržujte dostatečnou vzdálenost mezi pokrmem a uhlíky. Většinou to zjistíte, tak, že ruku nad grilem udržíte max 5 sekund, pokud je to méně, žár je pravděpodobně vyšší. Maso se peče při cca 75°C a HCA se vytváří při teplotách vyšších než 100°C a s rostoucí teplotou se situace násobně zhoršuje.

2) Pokud pečete tučné pokrmy, raději používejte plechové tácky, aby tuk nekapal do ohně a nevznikal PAH

3) Nemarinujte ve sladkých omačkách a marinádách obsahujících vysoký podíl tuku (např. BBQ a medová omáčka, oleje atd)

4) Pokud přidáte do marinády různé bylinky, cibuli, kurkumu, česnek nebo rozmarýn, razantně tím snížíte tvorbu HCA a PAH

5) Jako tekutý základ pro marinády používejte víno, citron a nebo PIVO (můj tip, maso je pak naprosto úžasné) !

6) Ke grilovaným pokrmům jezte spousty zeleniny a ovoce





Zdraví Kuba


Žádné komentáře :

Okomentovat