Zajímavosti ze světa : Proč jsou Finové tak silní ? Sauna PERKELE !

Sauna a její možný pozitivní vliv na hypetrofii a zvýšení výkonnosti


Studie prokázaly, že tepelný stres vyvolává zvýšení tzv. HSP (Heat Shock Proteins) ve svalech a mohou aktivovat hypertrofii (Kakigi 2011), zvýšit sílu o 18% a také zvětšit objem svalu o 7,5 % i při tréninku o nízké intenzitě. (Goto 2007)

Jelikož HSP je vyvolán během cvičení a vystavením svalu tepelnému stresu, předpokládá se, že tepelný stres po fyzické aktivitě může zvýšit hypertrofickou i mitochondriální adaptaci. Studie z roku 2014 ukázala, že prohřátím svalů po zátěži tělo aktivuje několik mechanizmů vedoucí ke zvýšení energie v buňce. Studie také prokázala značné snížení tukových zásob, což vedlo k závěru, že tepelné působení má určitý vliv na změnu tělesné kompozice. (Tamura 2014)

Navíc vystavení svalů tepelnému stresu má také blahodárné účinky na zvýšení výkonnosti u sportovců. V roce 2007 (Scoon) bylo potvrzeno, že soutěžní běžci, kteří během 3 týdnů trávili pravidelně 30 minut v sauně měli o 32% vyšší výdrž, než kontrolní skupina a 7% vyšší objem krevní plasmy.

Je jisté, že pro 100% potvrzení těchto informací bude třeba ještě dalších výzkumů, ale pokud rádi trávíte čas v sauně, tak to vypadá, že právě po tréninku je ta správná chvíle, kdy se jít bičovat do sauny.



Zdraví Kuba

Žádné komentáře :

Okomentovat