Zajímavosti ze světa : Lepek ! Strašák a nebo jed pro tělo ?

 Lepek ! Strašák a nebo jed pro tělo ?

Nevím jak vy, ale já v posledním roce stále častěji slýchám neuvěřitelné příběhy o nebezpečnosti lepku v potravinách. Údajně i lidé, kteří netrpí Celiakií mají tendenci netolerovat lepek, což může způsobovat nadýmání, otékání, plynatost a další zažívací potíže, které ve finále způsobují celkovou únavu a snížení celkové kondice. Říkají tomu "Neceliakální intolerance na lepek". 

Je to hozená kost všem Paleo extrémistům a hlavně také bezlepkovému byznysu, který odhadem dosáhne v roce 2016 obratu bezmála 15 miliard dolarů a to mluvíme pouze o USA. 

Je ale opravdu lepek jedem pro tělo ? 

V posledním výzkumu bylo dokázáno, že neexistuje absolutně žádný vztah mezi skupinou, která konzumovala potraviny s vysokým obsahem lepku, nízkým obsahem lepku a těm kteří konzumovali bezlepkové potraviny. Tento test byl proveden na skupinách lidí, kteří neměli ponětí o tom v jaké skupině se nacházejí a tak nemohl působit placebo efekt, nebo naopak mohl u skupiny bez lepku. Nejzajímavější je to, že ta samá laboratoř před nějakým časem vydala podobný dokument, kde byla souvislost v určitém smyslu prokázána. 

Výzkumnící zjistili, že problém se zažíváním mohou vznikat díky FODMAPS neboli fermentované oligo- di- mono- sacharidy a polyoly, které bývají většinou zastoupeny v potravě právě s lepkem ale i v potravinách od lepku osvobozených. Takže je nyní další otázkou, zda na povrch nevyplul další strašák. :)

Nicméně strach z lepku se zdá být pro tuto chvíli neopodstatněný. Na druhou stranu, ale mohu potvrdit, že pokud jde o období, kdy se snažíme redukovat tělesnou nadváhu, mám dobrou zkušenost s vyřazením, popř. redukováním konzumace produktů z mouky.

Jak vždy říkám, vše je o individuálním přístupu ke klientovi. 


Zdraví Kuba

Zdroj : http://www.businessinsider.com/gluten-sensitivity-and-study-replication-2014-5

Žádné komentáře :

Okomentovat